Energiebewust slapen net boven de poolcirkel

Energiebewust slapen net boven de poolcirkel

Het futuristisch ogende Svart-hotel, ter hoogte van de poolcirkel in Noorwegen, zal naar eigen zeggen ’s werelds eerste energiepositieve hotel zijn. Dankzij het lage-impactontwerp zal het meer energie produceren dan het verbruikt, met als doel volledig koolstofneutraal én afvalvrij te zijn binnen de eerste vijf jaar na de opening. Hoe doen ze dat? Het dak van het hotel wordt bekleed met zonnepanelen, terwijl energie-intensieve bouwmaterialen zoals constructiestaal en beton zoveel mogelijk zijn vermeden. Ook waterkracht wordt intens benut.

De project-architecten hebben het hele jaar door bestudeerd hoe de zon zich hier gedraagt ​​in relatie tot de bergachtige omgeving, om zo de energieopbrengst te optimaliseren. De conclusies werden rechtstreeks verwerkt in het ontwerp van het hotel. Zo werden de 99 hotelkamers, de restaurants en de terrassen strategisch in een cirkelvormig ontwerp geplaatst om zo de energie van de zon maximaal te kunnen benutten, ongeacht het tijdstip van de dag of het seizoen.

Geïnspireerd door de Noorse fiskehjell (een houten constructie die wordt gebruikt om vis te drogen) en de even traditionele rorbu (een seizoenshuis voor vissers), wordt het hotel gebouwd op een weerbestendige houten draagconstructie, met palen die zich enkele meters boven het fjordoppervlak uitstrekken, waardoor de grens tussen land en fjord verdwijnt. Dit zorgt voor nul landimpact en beperkt verstoring van de zeebodem tot een absoluut minimum.

Svart, gelegen in de gemeente Meløy langs de FV 17 (ook wel Kystriksveien, oftewel ‘de Kustrijksweg’ genoemd, één van de achttien officiële scenic routes die Noorwegen rijk is) bevindt zich naast de Holandsfjord aan de voet van de gletsjer zelf.

Alle transfers vanaf de luchthaven gebeuren met een elektrische auto en de twee elektrische boten van Svart. Allen worden opgeladen door de overtollige energie die door het hotel wordt geproduceerd. Vier restaurants zullen een verscheidenheid aan eetgelegenheden bieden, terwijl een binnen-buiten-spa van 1.000 vierkante meter talrijke holistische behandelingen in petto heeft. Daarnaast heeft het team een ​​’Net Zero Lab’ opgezet, ontworpen voor het ontwikkelen en op de markt brengen van nieuwe technologieën om de hotelindustrie ecologisch te verbeteren.

Svart zal in 2024 de deuren openen en wordt gerund door de Six Senses-hotelgroep, een kleinschalige superdeluxeketen met zeventien hotels, onderdeel van de mondiale Britse IHG Group.

Gerrit Op de Beeck

(foto’s © Svart / Six Senses)

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.