Capella van de Noorse rederij Havila uitgeroepen tot schip van de toekomst

Capella van de Noorse rederij Havila uitgeroepen tot schip van de toekomst

Op het Nor-Shipping-event in Oslo mocht Havila Voyages de ‘Next Generation Ship Award’ ontvangen. De prijs bekroont een scheepsproject dat de meest baanbrekende technologie hanteert met betrekking tot energie-efficiëntie, pure technologie, veiligheid en ecologische duurzaamheid voor het komende decennium. De Havila Capella, die de historische Noorse kustroute tussen Bergen en Kirkenes vaart,  is de eerste van een reeks van vier. Het tweede schip, de Havila Castor, komt 10 mei e.k. in de vaart. “Duurzaamheid moet een afspiegeling zijn van alles wat we doen en dit is een uitdaging die we niet licht opvatten”, zei  CEO Bent Martini.

De Havila Capella, goed voor 468 passagiers, is een plug-in hybride schip met ’s werelds grootste batterijpakketten (86 ton) ontworpen voor passagiersschepen. Dankzij deze batterijen kan het schip tot vier uur lang varen zonder geluid en uitstoot. Ideaal voor de Unesco Werelderfgoed fjorden en de talrijke havenbezoeken (34!) langs de Noorse kustlijn. De rederij spendeerde meer dan 50 miljoen euro om dit te kunnen realiseren. De batterijpakketten zijn slechts een van de vele eco-maatregelen. Zo zijn de schepen gebouwd om op biogas te varen -een bijna CO2-neutrale biobrandstof- en tevens voorzien om op waterstof te kunnen opereren. Ook de restaurants aan boord hebben duurzaamheid als belangrijkste ingrediënt. Er zijn geen buffetten en het streefdoel is minimale voedselverspilling.

Touroperator Noorderhuis onderzoekt momenteel de mogelijkheden om Havila op te nemen in haar Noorwegen-aanbod, en zo ja hoe-en-wat exact.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.