INHOUD 2022

Bornholm: een Deens Bourgondië voor de Zweedse kust

Midden in de Oostzee, circa 100 kilometer uit de kust van het grootste Deense eiland Seeland, verrijst een eenzame granieten berg uit zee: Bornholm, goed voor 588 vierkante kilometer glooiende heuvels. Een tuin van Eden voor foodies, wandelaars en fietsers.

Elektrisch door Zuidwest-Zweden

Geen betere herfst-midweek dan met een Polestar – dé Zweedse norm in elektrisch rijden – langs de Bohuslän-kust boven Göteborg cruisen en ’s avonds je hoofd te rusten leggen in glampingtenten of charmehotels, rivierkreeftje achter de kiezen. Leve het origineel!

Waar de autoweg in de zee verdwijnt

The road to the Arctic in Noorwegen leidt je via rendieren en king crab naar de terminus van de E75, waar deze 5.639 kilometer lange Europese autoweg in de Barentszzee verdwijnt en je afspraak hebt met het einde van de wereld.

Landschappendramatiek in de Westfjorden

Per terreinwagen door de Westfjorden, een ruige hoek van IJsland. Laat je onderdompelen – niet alleen in de zwavelrijke thermische bronnen van de regio, maar ook in de ondraaglijke schoonheid van dit opmerkelijke landschappenland.

INHOUD 2021

‘NASJONALE TURISTVEGER’: ALS DE REIS HET DOEL IS

FV 17, ook wel Kystriksveien (‘de Kustrijksweg’) genoemd, is één van de achttien officiële scenic routes die Noorwegen rijk is. Het is sowieso de langste, en misschien wel de mooiste… Hoe dan ook, luidens National Geographic behoort de route sowieso tot de 100 mooiste wegen ter wereld!

NAAR HET LAND VAN DE SAMI

In het ultieme noorden, waar de Arctic feeling door je lijf giert en Finland flirt met de Noorse grens, word je ondergedompeld in de cultuur van het enige inheemse nomadenvolk van Europa. Rendez-vous met de Sami.

POLAIRE SUPERLATIEVEN

De drang om de laatste ruige plekjes op deze planeet te ontdekken plus de jacht op het ijs: die combinatie brengt steeds meer reizigers naar Spitsbergen, de grote witte wildernis, de diepvries van Europa.

ROADTRIPPENDE ROMANTIEK IN ZUID-IJSLAND

De IJslandse ringweg blijft boeien – Highway 1 behoort tot de spectaculairste routes in Scandinavië. Wie echter ook wil proeven van ‘the next step’, wacht een rit door de groene hel van Landmannalaugar.

INHOUD 2020

WONDERLAND GENAAMD IJSLAND

De IJslandse Hooglanden behoren tot Europa’s spectaculairste routes, slechts twee tot drie maanden per jaar geopend en 4×4 verplicht. Combineer dat met de Arctic Coast Way, een in juni 2019 officieel geopende toeristische route in het noorden, en je krijgt IJsland 2.0: de superlatieve, niet-voor-doetjes-uitgave. Drivers, start your engines!

ROEREND MOOI RONDANE

Drie en een half uur rijden ten noorden van Oslo Gardermoen luchthaven ligt het oudste nationaal park van Noorwegen, opgericht in 1962 en uitgebreid in 2003. Langs de oostflank kronkelt een van de achttien officiële toeristische routes van het land.

TRAAG DOOR DE ARCHIPEL

Als de rookpluim van een stoomlocomotief zweven ze daar waar het lichaam van Finland eigenlijk al is opgehouden. Wie van een minder bekende eilandengroep wil proeven, gecombineerd met een (h)eerlijke keuken en charmante hotellerie, wacht de Finse Archipelroute, ook wel ‘The Ring’ of ‘Coastal Route’ genoemd.

PROEVEN VAN DE ZWEEDSE WILDERNIS

Wie winters wil overnachten in een boomhut, een cabin, een kamer in het ijshotel én een bergstation, breit dat in Zweeds Lapland allemaal naadloos aan mekaar. En dat gelardeerd met prachtige verbindingsritten per auto, of georganiseerde transfers, avonturen op de sneeuwscooter en trektochten met de hondenslede. Arctic spaces are running wild!

INHOUD 2019

FAERÖER, ONGEFILTERD PUUR

Achttien wonderlijke basaltklompen ergens tussen Schotland, IJsland en Noorwegen, verloren in de Atlantische Oceaan en bewoond door zo’n vijftigduizend afstammelingen van Vikings die ooit deze groene eilanden bevolkten en de archipel z’n naam gaven: de schapeneilanden.

GROENLAND, DE WONDERLIJKE WITTE WEIDSHEID

De nieuwste muisstille poolervaring heet Groenland: het grootste eiland van Europa (Groenland hoort bij Denemarken, echter met zelfbestuur), maar een even grote onbekende. Ilulissat aan de adembenemende Disko Bay is de gegeerde uitvalsbasis voor de op één na grootste ijskap ter wereld, na Antarctica.

EEN STUKJE GETATOEËERD NOORWEGEN

De Vesterålen en de Lofoten zijn Noorwegen op z’n mooist en zeker op z’n ruigst. Nergens is de Noorse ziel zo zichtbaar als in deze woeste appendix, 100 kilometer boven de poolcirkel. Het overweldigend noemen, is deze eilandengroepen onderwaarderen.

BOHUSLÄN, DOORDRONGEN VAN DE ZEE

De westelijke Zweedse Scherenkust, Bohuslän genoemd en zich uitstrekkend van Noord-Göteborg tot de Noorse grens, bulkt van vredige vissersdorpen, baadt in zilte zeelucht, biedt tienduizend eilandjes, waarborgt een relaxerende rust en is het decor voor knusse tv-moorden.

INHOUD 2018

NOORS LAPLAND TUSSEN LICHT EN DONKER

Met de terreinwagen, de sneeuwscooter, de huskies, de loodsboot en de postboot door Arctisch Noorwegen in de winterperiode; van Tromsø tot Kirkenes, met de Noordkaap als memorabele stop.

EEN RIANT RONDJE DENEMARKEN

Een andere wereld op een dag rijden: de lokroep van kleine stadjes met een grote cultuur tot en met de Culturele Hoofdstad Aarhus, de laatste der Wadden (Unesco Werelderfgoed), het uiterste puntje Grenen en het authentieke Samsø, waar je prima kan uitwaaien en hygge savoureren. En gerookte zalm eten.

VRIENDEN VAN HET IJS

Het fantastische IJsland is zo populair dat steeds meer reizigers de zomerdrukte vermijden en op tocht gaan tijdens de gure wintermaanden. Of het weer mee- of tegenwerkt, is dan een potje Russische roulette.

STILTE TE KOOP

Combineer het hippe Stockholm met een kampvuur op je eigen eiland in een vergeten, in mist gesluierd meer en een luxehotel als afsluiter. Een programma ver van de klassieke toeristische paden. Into the city and into the wild als luxekluizenaar.

INHOUD 2017

WINTER IN FINS LAPLAND

Voor je plezier de diepvries in

Wil je slapen in een ijshotel, varen met een ijsbreker, je kapotzweten in een sneeuwsauna, op pad gaan met de hondenslee en scheuren met de sneeuwscooter? Dan word je verwacht in Fins Lapland, ter hoogte van de poolcirkel. Een week lang extreme omstandigheden, en je voelt dat je leeft!

EEN RONDJE IJSLAND

Afspraak voor een echte roadtrip

Highway 1, ook wel de Ring Road genoemd, is de magische cirkel van IJsland. Views with a room net onder de poolcirkel. Ideaal voor wie veel wil zien langs comfortabele wegen. We combineren kolkende watervallen en lagunes met drijvende ijsschotsen.

ALS GOD IN GOTLAND

Zomers doch geheimzinnig

We nemen de ferry naar Gotland en Fårö in de Oostzee. Gotland is het grootste Zweedse eiland. Op het piepkleine Fårö woonde en werkte Ingmar Bergman veertig jaar lang. Zwerven over vakantie-eilanden met een Unesco-stempel.

DE LOKROEP VAN DE DIEPE FJORDEN

Langs bergwegen en gletsjers

Slalommen door de indrukwekkendste natuur van Noorwegen: langs diepe fjorden, steile bergen en vergezichten om van te duizelen. Het begrip ‘indrukwekkend’ is een understatement voor Zuidwest-Noorwegen.

INHOUD 2016

ADEMBENEMEND IJSLAND

Landschapspoëzie pur sang

Wie een beetje avontuur beoogt, rijdt niet alleen comfortabel rondom, maar ook dwars door IJsland.

MIDDEN-ZWEDEN

Hier maakt men stilte

Oneindige bossen, een eland bij het ontbijt, een kampvuur bij een in mist gesluierd meer en je eigen eiland als beloning.

WINTERS SPITSBERGEN

Afspraak met de duisternis

Vier maanden per jaar gaat de zon niet op in Spitsbergen, de eilandengroep in de Noordelijke IJszee.

SCHOON SKÅNE

En cool Copenhagen

De Provence van Zweden, combineren met een citytrip Kopenhagen. Twee landen, dubbel genieten.

© 55 Noord – Alle rechten voorbehouden – Onderhoud door Trivali Digital Agency