INHOUD 2019

FAERÖER, ONGEFILTERD PUUR

Achttien wonderlijke basaltklompen ergens tussen Schotland, IJsland en Noorwegen, verloren in de Atlantische Oceaan en bewoond door zo’n vijftigduizend afstammelingen van Vikings die ooit deze groene eilanden bevolkten en de archipel z’n naam gaven: de schapeneilanden.

GROENLAND, DE WONDERLIJKE WITTE WEIDSHEID

De nieuwste muisstille poolervaring heet Groenland: het grootste eiland van Europa (Groenland hoort bij Denemarken, echter met zelfbestuur), maar een even grote onbekende. Ilulissat aan de adembenemende Disko Bay is de gegeerde uitvalsbasis voor de op één na grootste ijskap ter wereld, na Antarctica.

EEN STUKJE GETATOEËERD NOORWEGEN

De Vesterålen en de Lofoten zijn Noorwegen op z’n mooist en zeker op z’n ruigst. Nergens is de Noorse ziel zo zichtbaar als in deze woeste appendix, 100 kilometer boven de poolcirkel. Het overweldigend noemen, is deze eilandengroepen onderwaarderen.

BOHUSLÄN, DOORDRONGEN VAN DE ZEE

De westelijke Zweedse Scherenkust, Bohuslän genoemd en zich uitstrekkend van Noord-Göteborg tot de Noorse grens, bulkt van vredige vissersdorpen, baadt in zilte zeelucht, biedt tienduizend eilandjes, waarborgt een relaxerende rust en is het decor voor knusse tv-moorden.

INHOUD 2018

NOORS LAPLAND TUSSEN LICHT EN DONKER

Met de terreinwagen, de sneeuwscooter, de huskies, de loodsboot en de postboot door Arctisch Noorwegen in de winterperiode; van Tromsø tot Kirkenes, met de Noordkaap als memorabele stop.

EEN RIANT RONDJE DENEMARKEN

Een andere wereld op een dag rijden: de lokroep van kleine stadjes met een grote cultuur tot en met de Culturele Hoofdstad Aarhus, de laatste der Wadden (Unesco Werelderfgoed), het uiterste puntje Grenen en het authentieke Samsø, waar je prima kan uitwaaien en hygge savoureren. En gerookte zalm eten.

VRIENDEN VAN HET IJS

Het fantastische IJsland is zo populair dat steeds meer reizigers de zomerdrukte vermijden en op tocht gaan tijdens de gure wintermaanden. Of het weer mee- of tegenwerkt, is dan een potje Russische roulette.

STILTE TE KOOP

Combineer het hippe Stockholm met een kampvuur op je eigen eiland in een vergeten, in mist gesluierd meer en een luxehotel als afsluiter. Een programma ver van de klassieke toeristische paden. Into the city and into the wild als luxekluizenaar.

INHOUD 2017

WINTER IN FINS LAPLAND

Voor je plezier de diepvries in

Wil je slapen in een ijshotel, varen met een ijsbreker, je kapotzweten in een sneeuwsauna, op pad gaan met de hondenslee en scheuren met de sneeuwscooter? Dan word je verwacht in Fins Lapland, ter hoogte van de poolcirkel. Een week lang extreme omstandigheden, en je voelt dat je leeft!

EEN RONDJE IJSLAND

Afspraak voor een echte roadtrip

Highway 1, ook wel de Ring Road genoemd, is de magische cirkel van IJsland. Views with a room net onder de poolcirkel. Ideaal voor wie veel wil zien langs comfortabele wegen. We combineren kolkende watervallen en lagunes met drijvende ijsschotsen.

ALS GOD IN GOTLAND

Zomers doch geheimzinnig

We nemen de ferry naar Gotland en Fårö in de Oostzee. Gotland is het grootste Zweedse eiland. Op het piepkleine Fårö woonde en werkte Ingmar Bergman veertig jaar lang. Zwerven over vakantie-eilanden met een Unesco-stempel.

DE LOKROEP VAN DE DIEPE FJORDEN

Langs bergwegen en gletsjers

Slalommen door de indrukwekkendste natuur van Noorwegen: langs diepe fjorden, steile bergen en vergezichten om van te duizelen. Het begrip ‘indrukwekkend’ is een understatement voor Zuidwest-Noorwegen.

INHOUD 2016

ADEMBENEMEND IJSLAND

Landschapspoëzie pur sang

Wie een beetje avontuur beoogt, rijdt niet alleen comfortabel rondom, maar ook dwars door IJsland.

MIDDEN-ZWEDEN

Hier maakt men stilte

Oneindige bossen, een eland bij het ontbijt, een kampvuur bij een in mist gesluierd meer en je eigen eiland als beloning.

WINTERS SPITSBERGEN

Afspraak met de duisternis

Vier maanden per jaar gaat de zon niet op in Spitsbergen, de eilandengroep in de Noordelijke IJszee.

SCHOON SKÅNE

En cool Copenhagen

De Provence van Zweden, combineren met een citytrip Kopenhagen. Twee landen, dubbel genieten.

© 55 Noord – Alle rechten voorbehouden – Made by Kreatix