Op zoek naar de ziel van de Groenlandse sledehond

De Groenlandse sledehond is een fantastisch dier met veel charisma. Hij is sterk, karaktervol en buitengewoon flexibel. De ene dag houdt hij een ijsbeer op afstand, de volgende dag trekt hij een zware slee vol reizigers of vlees en vis voor het huishouden -en zal dat urenlang volhouden.

We gaan er voetstoots van uit dat er altijd sledehonden in Groenland zullen zijn. Maar de alarmbellen zijn wel aan het rinkelen. Elke winter duiken er nieuwe problemen op: het aantal honden neemt af, het zee-ijs trekt zich terug, hondenvoer wordt duurder en (binnenkort elektrische?) sneeuwscooters vervangen hondensleeën als transportmiddel. Hoewel de sledehond een trots en levendig symbool is van de Groenlandse cultuur, zijn de uitdagingen legio en hebben veel biowetenschappers twijfels over de toekomst.

Tegen die achtergrond kwam in 2015 een groep onderzoekers uit Groenland en Denemarken bijeen om een ​​interdisciplinair project te ontwikkelen over de oorsprong, culturele geschiedenis en gezondheid van de sledehond. En als het kan, om ook een toekomstvisie te ontwikkelen. Waar komen deze sledehonden eigenlijk vandaan? Zijn ze genetisch vermengd met wolven? En hoe kan een sledehond zoveel fysieke arbeid vervullen én tegelijkertijd zulke diepe ontberingen doorstaan?

De gelauwerde Deense natuurfotograaf Carsten Egevang (°1969), van opleiding bioloog, hoort bij die groep. Zijn bijdrage: het Qimmeq-fotoproject. Carsten past al jarenlang zijn wetenschappelijke vorming en expertise toe op zijn fotografische carrière. Dat leverde hem opmerkelijke erkenning en awards op, waaronder de titel ‘Wildlife Photographer of the Year’. De fotografie van Carsten Egevang combineert de kennis van Groenland met de kracht van prachtige zwart-wit reportagefotografie. Tijdens zijn lange verblijven bezoekt hij afgelegen locaties en wint hij het vertrouwen van de lokale bewoners, wat telkens weer unieke situatieschetsen oplevert.

“Het aantal sledehonden in Groenland is de afgelopen 25 jaar in snel tempo afgenomen. Het is belangrijk om naar de wereld en zeker naar de lokale bevolking van Groenland te communiceren hoe uniek deze hondensoort is. Dit fotografisch tijdsbeeld was een must”, zegt Carsten Egevang. “Ik wil de wereld laten zien dat deze honden nog steeds worden gebruikt zoals men dat al honderden jaren doet. In tegenstelling tot in Canada, waar sledehonden steeds meer recreatief worden ingezet, blijven ze in Groenland een werkdier. Dit boek is dan ook integraal in zwart-wit gefotografeerd, omdat het me de kans geeft om de hardheid van dit ruige land en van deze uitzonderlijke dieren te portretteren.”

Qimmeq is een ‘must have’-boek. De fotografie is subliem, de teksten van veertien specialisten zijn historisch onderbouwd. Lengte: 224 pagina’s, formaat: 29×24 cm, met 149 zwart-wit foto’s en harde kaft. Gepubliceerd in het Engels (of Deens of Groenlands). Prijs: 58 euro (exclusief verzending).

Uitsluitend rechtstreeks te bestellen via de website van de fotograaf: www.carstenegevang.com

 

 

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.